Türk Sivil Havacılığını destekleyen, havaaraçlarının bakımı uçuş operasyonu kadar önemli havacılık faaliyetlerinden biridir. Havaaraçlarının bakımı (SHY145/EASA Part145) yetkili bakım merkezlerinde SHY66/EASA Part66'ya göre yetkilendirilmiş bakım personeli tarafından bakımlar yapılır.
Hava aracı bakım hatalarını önlemeye yönelik mevcut yapının içinde kontrol ve önleme tedbirleri olsa da bunların yetersiz olduğu ve konunun sistemsel bir yapı içerisinde ele alınması gereği doğmuştur. Havacılıkta ölümcül kaza oranının bir milyon uçuş başına en fazla bir olacak şekilde olması amaçlanmaktadır.
Hava aracı bakımına yönelik hataların kök nedenleri incelendiğinde daha çok kişisel faktörler fark edilmektedir. İnsan hatası ve kültürü hava aracı bakımındaki emniyeti etkilemektedir. Bakım teknisyenlerinin uçak bakım dokümanları ve şirket prosedürlerini tam takip etmediği ve dokümanlara bilgileri eksik veya yanlış yazabildiği görülmektedir. Ayrıca, tespit edilen bulguların raporlanmadığı veya eksik raporlandığı da anlaşılmaktadır. Bütün bunlarda kişilerdeki İngilizce yabancı dil bilgi ve becerisinin eksikliği de önemli yer tutmaktadır. Bu çalışmanın amacı, uçak bakım kutusu ve kullanılan el aletlerinin mevcut güvenlik kültürünü değerlendirmektir. Araştırma çerçevesinde bir ölçek geliştirilmiş ve Türkiye'nin uçak bakım teknisyenleri ile ilgili bir anket yapılmıştır.
Araştırmanın amacı hava aracı bakımında kullanılan bakım çantası ve el aletlerinin kullanımına yönelik emniyet kültürünün mevcut durumunun belirlenmesidir. Araştırma kapsamında ölçek geliştirilmiş ve Türkiye'deki hava aracı bakım teknisyenden anket ile veriler toplanmıştır. Araştırmanın birinci bölümünde Türk sivil havacılığındaki bakım organizasyonlarının gelişimi ortaya konulmuştur. Araştırmanın ikinci bölümünde bakım uygulamaları ve ilgili düzenlemeler verilerek bakım emniyet kültürü ile ilişkilendirilmiştir. Araştırmanın üçüncü bölümünde araştırma verileri betimsel istatistiksel yöntemlerle analiz edilmiştir.